OkoShop – Pénzügyi motivációs pontrendszer gyerekeknek

Az OkoShop egy olyan pénzügyi oktatási program, amely segítségével a gyermekek sikeres, független, önfenntartó felnőttekké válhatnak.   A pontgyűjtés, mint hosszú távú motiváció segít a pénzügyi kultúra és a pénzgazdálkodási készségek fejlesztésében.  Célunk, hogy felvértezzük a hátrányos helyzetű gyermekeket azokkal a kompetenciákkal, amelyet egyre összetettebb világunk megkövetel és szükségesek a jövőbeli pénzügyi stabilitásuk és jólétük megalapozásához.

A magyar lakosság túlnyomó többségének nincs megfelelő pénzügyi ismerete – ez a probléma jelenti a legnagyobb veszélyt a szegénység sújtotta társadalmi rétegek gyermekei számára. Mivel a megélhetésért küzdő szülők ritkán tudnak jól bevált gyakorlatokat átadni gyermekeiknek, az iskolák döntő szerepet játszanak az alapvető pénzügyi kompetenciák fejlesztésében.

Ezért indítottuk útjára OkoShop nevű programunkat, amelynek célja az általános iskolások pénzügyi tudatosságának fejlesztése. Az OkoShop egy pénzügyi oktatási és jutalmazási rendszer, amelynek alapja, hogy már ebben a korban a gyermekek napi rutinjához kapcsolódóan beépüljenek a gondolataikba az alapvető pénzügyi ismeretek.  A diákok pontokat kapnak az önkéntes munkáért, az elért célokat követően, a javuló tanulmányi eredményekért, az iskolai tevékenységekben való részvételért, egy diáktársuk megsegítéséért vagy közvetlen közösségük szolgálatáért.

Ezután pontjaikat Frankóra cserélik, amely egyfajta virtuális valuta.  Ez teszi lehetővé teszi számukra, hogy könyveket, játékokat, írószereket, sportfelszereléseket vagy akár osztályprogramokat vásároljanak az iskolájuk által időszakosan működtetett OkoShop üzletben.

A pontrendszer, mint pénzügyi motiváció hosszú távon fejti ki hatását. A programban már részt vevő pedagógusok diákjaik javuló tanulmányi eredményeiről, személyes fejlődésükről, a szociális készségek,  a motiváció és a fegyelem látható javulásáról számolnak be. Az otthoni feladatokért bónusz is jár, ezeket pedig mindig időben el is végzik a gyerekek, az iskolai felszerelés ritkábban hiányzik, az osztálytermeket pedig tisztábban tartják.  A programban részt vevő gyermekek szívesebben végeznek közösségi munkát és kevesebb a hiányzás is. Mindenhol az látszik, hogy a közös célok érdekében tett erőfeszítések előtérbe kerülnek, fejlődik a közösség, fontos az együttműködés és a közös felelősségtudat. 

A programban résztvevő pedagógusok között nyitott a kommunikáció, a tudásmegosztás, és a jó gyakorlatok bemutatása, így rövid időn belül megsokszorozható az elért hatás.

A United Way Magyarország folyamatos útmutatást, képzést és személyre szabott segítséget nyújt mind az OkoShop megnyitásához, mind a mögötte álló motivációs pontrendszer bevezetéséhez és fenntartható működtetéséhez.

A programban jelenleg résztvevő iskolák:

Göcsej Kapuja Bak Általános Iskola (Bak)

Buji II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és alapfokú Művészeti Iskola (Buj)

Herman Ottó Általános Iskola (Budapest XXI. ker.)

Szent János Katolikus Óvoda, általános Iskola és AMI (Egyek)

Hetvehelyi Általános Iskola (Hetvehely)

Lajosmizsei Fekete István Sportiskolai Általános Iskola (Lajosmizse)

Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona (Sárospatak)

Homoki Általános Iskola (Tiszaföldvár)