Vedd a kezedbe a jövő(de)t!

Kreativitás, kritikus gondolkodás, csapatmunka, problémamegoldás és piaci gondolkodás. A 21. században nem csak egy vállalkozás indításához, de a sikeres munkavállaláshoz is számos olyan készséget és képességet kell elsajátítania egy fiatalnak, amelyre csak néhány középiskolában van lehetősége.

Alapítványunk kiemelten foglalkozik a fiatalok munkaerőpiacra lépésének támogatásával, melynek egyik alapvető feltétele a munkavállalói, vállalkozói és gazdálkodási készségek megléte. Ezek fejlesztésére indítottunk el idén a Citi Foundation jóvoltából létrejött ’Youth Entrepreneurship & Employability Initiative programunkat’ középiskolás diákok számára.

A programban résztvevő diákok alapvető gazdasági és vállalkozói alapismeretekre tesznek szert és a “learning by doing” elv alapján olyan saját termékeket vagy szolgáltatásokat is megálmodnak, amelyeknek megvalósításához akár még potenciális befektetőket is megnyerhetnek. Olyan készségek fejlesztése a célunk, amelyek elősegítik a diákok sikeres munkaerőpiacra lépését munkavállalóként vagy vállalkozóként.

Első, térítésmentesen igénybe vehető tanfolyamunkat 2018 tavaszán indítottuk a Uschoollal közösen. A Stanford Egyetem ’design thinking’ módszertanának segítségével a vállalkozó szellemű fiatalok dizájn és fogyasztó termékek és a robotika területén álmodhattak nagyot. Az ötlettől a piacra vezetésig eltelt 3 hónapban számos sikeres start-up és üzleti vállalkozás, nagyvállalat önkéntes szakembere és vezetője egyengeti útjukat. Ujjlenyomat-olvasóval ellátott okospénztárca, a beltéri falmászást forradalmasító LED-es alkalmazás, okos virágcserép, élő-videós albérlet kereső portál. Csak néhány az első vállalkozói klubunk ötleteiből.

LED – Leila, Eper és Dalma! Három budapesti lány a Kisképzőből. Három fiatal, akik egy ideje már készülnek a nagybetűs életre. Mi bennük a közös? Az, hogy van egy álmuk, s a tanulás mellett időt és energiát fordítottak arra, hogy nekiálljanak azt megvalósítani. Vállalkozó klubunkban mentori támogatást és eszközrendszert kaptak azért, hogy a ’LED’ névre keresztelt interaktív mászófal applikációjuk ötletéből piacra vihető termék legyen. A LED lényege, hogy izgalmasabbá és kiértékelhetővé teszi ezt a közkedvelt extrém sportot. Sikeresen túljutottak a uSchool – 21 csapat részvételével megrendezett – elődöntőjén, ahol innovatív ötletük és kitartó fejlesztő munkájuk eredményeképpen különdíjban is részesültek, és már érdeklődő befektetők is megkeresték őket. A júniusi budapesti Brain Baron megrendezett döntőn 3. helyezést értek el, s így kijutottak a szlovéniai nemzetközi döntőre is.

Nézd meg az első képzésen készült kisfilmünket!

2019 nyarán Innovációs Műhelybe várjuk a középiskolásokat és tanáraikat, ahol megismerkedhetnek a Design Thinking alapjaival, és saját startup ötleteiken dolgozhatnak. Jelentkezz Te is csapattársaiddal a programra!