“InnoMate – Velünk életre kelnek az ötletek” – Innovációs program középiskolásoknak

A United Way Magyarország és a Generali a Biztonságért Alapítvány  nagy örömmel indítja el 2021-ben is az InnoMate elnevezésű saját élményű, 21. századi készségekre épülő innovációs programot.

Nézd meg az InnoMate 2020-ban készült kisfilmjét:

Kutatások sora bizonyítja, hogy a magyar fiatalok többsége nem rendelkezik a hatékony munkavégzéshez szükséges alapkészségekkel és kompetenciákkal. A probléma súlyosabb, mint első látásra gondolnánk.

A magyar középiskolások elhelyezkedési kilátásait látványosan rontja életkorukhoz mérten gyenge problémamegoldó és konfliktuskezelő készségük, alacsony kreativitásuk, valamint az együttműködésben és csapatmunkában való járatlanságuk. Az oktatási rendszer hiányosságait tovább súlyosbítja, hogy középiskolai pályafutása során többségük nem szerez tapasztalatot innováció, vállalkozói ismeretek, kritikus gondolkodás, hatékony kommunikáció, pénzügyi tudatosság és felelősségvállalás terén. A megcsappant önbizalom, valamint a kezdeményezési, kísérletezési, megvalósítási hajlandóság hiánya gyenge munkahelyi teljesítményt és a munkavállalási és vállalkozási esélyek csökkenését vetíti előre.

MIT TESZÜNK?

A United Way Magyarország szeretne hozzájárulni a magyar gyerekek és fiatalok érvényesülési esélyeinek növeléséhez azzal, hogy elősegíti a munkaerőpiacon való sikeres elhelyezkedésük alapfeltételeinek megteremtését. InnoMate programunkon keresztül 21. századi készségek és kompetenciák fejlesztésével kreatív, kritikusan gondolkodó, vállalkozó szellemű, a világra nyitott embereket képezünk, ugródeszkát biztosítva álmaik megvalósításához és egy teljes élet lehetőségéhez.

HOGYAN SEGÍTÜNK? 

Oktatási és startup szakértőkkel együttműködve, a United Way Magyarország saját, speciális oktatási anyagot fejlesztett, melynek elsajátításával a fiatalok a kor igényeinek megfelelő kezdeményező, munkavállalói és vállalkozói készségekre tehetnek szert. A Magyarországon egyedülálló tananyag jelentősen fejleszti a kreativitás, a kritikus gondolkodás, a kommunikáció és az együttműködés nélkülözhetetlen készségeit, de ezen túlmutatóan megteremti a közösségépítés, az üzleti etika és a társadalmi felelősségvállalás alapjait is. Az oktatási anyag az Európai Bizottság EntreComp 2016 kompetencia keretrendszerére épül.

 A program előzménye a korábbi években zajló “Vedd kezedbe a jövődet!” program. Egy kis ízelítő, hogy milyen élményekkel gazdagodtak résztvevőink a programban, a Brain Bar döntőjében és a szlovéniai nemzetközi döntőben: https://youtu.be/h-1Z9-4kWlc

   

   MIT NYÚJT AZ INNOMATE PROGRAM?

  •    21. századi készségek fejlesztése innovációs projekteken keresztül
  •    “Fedezd fel a munka világát!” munkaélmény napok
  •     Verseny lehetőségek

   

AZ INNOMATE PROGRAM SZÁMOKBAN

  • 6 iskolában indult
  • 600 diák ismerkedett meg a programmal
  • A vírushelyzet miatt online megoldásokkal is kibővült a folyamat
  • Pályaorientációs alkalmak a 3M és a Lenovo munkatársai bevonásával
  • A folyamat végén 5 csapat mutathatta be a vállalkozását a zsűri előtt
  • Rendkívül kreatív ötletek, innovatív kezdeményezések, szuper lelkes diákok

A program záróeseményéről itt olvashatsz bővebben.

AKIK A 2021-2022-es TANÉVBEN CSATLAKOZNAK HOZZÁNK:

BMSZC Neumann János Informatikai Technikum (Budapest)

BSZC Arany János Gimnázium és Technikum (Berettyóújfalu)

Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium (Pécs)

Mozgásjavító Óvoda, Ált Isk, Gimnázium és EGYMI (Budapest, de országos beiskolázású)

Móricz Zsigmond Gimnázium (Szentendre)

AKIK KORÁBBI PARTNERISKOLÁINK:

Balatonfüredi Szent Benedek Középiskola és Kollégium

Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium

Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium

Székesfehérvári SZC Széchenyi István Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskola

Szolnoki SZC Pálfy Vízügyi Szakgimnáziuma

SZÍVESEN BEKAPCSOLÓDNÁL?

Ha vállalati vagy egyéni támogatóként szívesen segítenéd, hogy az InnoMate program minél több középiskolás diákhoz eljusson, keresd a United Way Magyarország vezetőjét, Adriány Kincsőt a kincso.adriany@unitedway.hu e-mail címen, hogy személyesen elmondhassa neked, hogyan lehetsz te is a program támogatója.

Más ötleted van? Nyitottak vagyunk! Szikszay Zsuzsa, az InnoMate program koordinátora várja megkeresésedet a zsuzsa.szikszay@unitedway.hu e-mail címen. 

Hiszünk az összefogás erejébenHiszünk abbanhogy együtt megsokszorozzuk a középiskolások önmegvalósításimunkavállalási és vállalkozási esélyeitCsatlakozz hozzánk és tegyünk együtt értük! 

Az InnoMate program szakmai tartalmi kialakításában és megvalósításában a United Way Magyarország együttműködő partnere a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány és a StarITUp Győr.

Köszönjük eddigi támogatóinknak és partnereinknek: