Gyermekbiztonság

tevekenyseg_biztibusz

Magyarországon a legtöbb 7-14 éves korú gyermek olyan baleset következtében veszti el az életét, amely megelőzhető lett volna. A balesetek többsége szerencsére nem végzetes kimenetelű, azonban sok esetben olyan következményekkel járnak, amely egy életen át elkíséri a gyermeket, és komoly lelki, valamint anyagi terhet rónak a családra, és a társadalombiztosítási rendszeren keresztül az egész társadalomra.

Mindezek megelőzése céljából alapítványunk 2010-ben csatlakozott az Országos Gyermekegészségügyi Intézet 10 éves tervéhez. A végső cél az, hogy 2020-ra 30%-kal csökkentsük a megelőzhető gyermekbalesetek miatt bekövetkező halálesetek számát Magyarországon, és elősegítsük, hogy gyermekeink egészséges felnőttekké váljanak, ne törje ketté álmaikat egy olyan szerencsétlen esemény, amely egy kis odafigyeléssel megelőzhető lett volna.


United Way BiztiBusz Program

Mit teszünk?

Alapítványunk 2010-ben BiztiBusz néven elindított egy saját programot, amely önkéntes pedagógusok bevonásával, az iskolákon keresztül jut el a gyerekekhez A program drámapedagógiai módszertanra épül, szórakoztató, játékos formában adja át a gyerekeknek azt a tudást, amelynek a segítségével biztonságtudatosabban élhetik mindennapjaikat.

A programban résztvevő oktatási intézmények számára ingyenesen biztosítjuk:

  • az általunk kifejlesztett, és a tudásanyag átadásához szükséges tanári csomagot, valamint
  • egy egynapos pedagógusképzést, amelyen iskolánként 2-2 pedagógus vehet részt. Az oktatás 8 kreditpontot ér.

Eredeményeink

A program fő támogatójának, a Generali a Biztonságért Alapítványnak köszönhetően, 2018 elejére 279 iskola és 693 pedagógus csatlakozott a programhoz, ezzel megteremtve annak lehetőségét, hogy az iskolai oktatáson keresztül több, mint 81 000 gyermekhez jusson el a program, ezáltal még nagyobb esélyt kapva arra, hogy megelőzzék a baleseteket.

Hatásmérés

A BiztiBusz program hatékonyságának a méréséhez szakértők bevonásával kifejlesztettünk egy saját mérőeszközt, amely megmutatja, hogy a programban résztvevő tanulók a képzést követően milyen mértékben válnak elővigyázatosabbá, körültekintőbbé. Önkéntes szakértő csapatunk többek között szociológus, szociálpedagógus, illetve ELTE főiskolai adjunktus tagokból áll.

Eddigi mérési eredményeink átlagosan 20%-os növekedést mutattak a tanulók kezdeti hozzáállásához képest.

Ahhoz, hogy maradandó változásokat érjünk el, összefogásra, a te segítségedre is szükségünk van.

Pedagógus vagy? A pedagógusképzésről bővebben a Pályázatok menüpont alatt olvashatsz.

Hogyan segíthetsz?

Amennyiben magánemberként vagy vállalatként lennél a segítőtársunk, akkor a Te is segítenél? menüpont alatt találhatsz különféle lehetőségeket arra, hogy velünk együtt tégy a gyermekek biztonságáért, az oktatásért, vagy más közös ügyünkért. LIVE UNITED.