Könyvforgató program az értő olvasásért

Az értő olvasás a továbbtanulás, a kommunikáció és egyáltalán a társadalomban való eligazodás alapvető feltétele. A diákok életében a 9 éves kor a fordulópont, hiszen, ha eddig nem sajátítják el az értelmező, elemző olvasás képességét, akkor nehezebben fogják fel az összefüggéseket, nem látják a lényeget, magolva kényszerülnek tanulni, s az így elsajátított ismereteik nem maradandóak.

kep4

A PISA felmérések sorra azt mutatják, hogy ma Magyarországon minden ötödik gyermek küzd olvasási és szövegértési nehézségekkel és ez egy életre megpecsételheti a sorsukat.  Alapkészségek hiányában később elvesznek a rájuk zúduló hatalmas mennyiségű tananyagban, nehezebben tanulnak, lemaradnak társaiktól, ezáltal csökken a továbbtanulási esélyük és beszűkülhetnek az életlehetőségeik. Az is kimutatható, hogy az iskolai teljesítmény nagy mértékben függ a szociális háttértől, ezért a hátrányos helyzetű családokban ez az arány még magasabb.

kep

Első lépésként 2014-ben Könyvforgató néven akciót indítottunk, amely során  gyerekkönyveket gyűjtöttünk és önkéntesek segítségével eljuttattuk a pályázó iskoláknak, civil szervezeteknek. 2014 óta több mint 10 000 adománykönyvet juttattunk el a rászorulóknak.  A könyvek birtokában a nyertes intézményekben megvalósulhatnak azok az olvasást és szövegértést fejlesztő programok, amelyekkel  pályáztak.

2018 májusától a Vadvirág Alapítvánnyal együttműködésben elindult országosan az innovatív és gyermek- centrikus Tanulás Könnyítő Program módszertanára épülő,  értő olvasás fejlesztését célzó programunk.  A program segítségével a pedagógusok időben felismerik a gyerekek olvasási nehézségeit és élvezetessé teszik az értő olvasást fejlesztő foglalkozásokat számukra. A módszertani képzésben résztvevő pedagógusok maguk is továbbadják kollégáiknak a tudást, megsokszorozva ezzel a program hatékonyságát és azt, hogy rászoruló gyerekek valódi esélyt kapjanak  a felzárkózásra.  Mára több, mint 30 iskolában, közel 100 önkéntes pedagógus vesz részt a programban, ezzel 1500 gyermeket segítve.