Sikeresen lezajlott az InnoMate Demo Day!

Március 10-én – közel 60 fős közönség előtt – bemutatkoztak a döntős csapatok.  Nyerő ötletekből nem volt hiány! Olvasd el a részleteket!

A műsorvezető, Sury Dalma, a StartITUp Győr képviselőjének bevezetője után Adriány Kincső, a United Way Magyarország ügyvezetője köszöntötte a résztvevő versenyzőket, felkészítő tanáraikat, a zsűri tagjait és az érdeklődő nézőket. Köszöntőjében elmondta, hogy az InnoMate célja olyan tudást és ismereteket átadni a fiataloknak, amelyek segítík őket később boldogulni a munka világában.

A program során fejlődik a diákok problémamegoldó és konfliktuskezelő készsége,  kreativitása, valamint az együttműködés és csapatmunkára való képesség. Emellett a fiatalok az innováció, a vállalkozói ismeretek, a kritikus gondolkodás, a hatékony kommunikáció, valamint a pénzügyi tudatosság és felelősségvállalás terén is szereznek tapasztalatokat.

A program sikerét és hatékonyságát mutatja, hogy az InnoMate mára átlépte az országhatárt, hiszen – a helyi United Waynek köszönhetően – Romániában is bevezetésre került.

A rövid köszöntők után Zwecker Bence, a Munch platform egyik megálmodója, aki maga is középiskolás korában kezdte a vállalkozást, tartott inspirációs beszédet. Beszédében elmondta, hogy nem feltétlenül az első projekt vagy az első ötlet hozza majd meg az áttörő sikert, de minden egyes projektből sokat tanulhatunk, és olyan tapasztalatokra tehetünk szert, amelyek a jövőben segítenek majd sikerre vinni azt az ötletet, amelyért készek vagyunk mindent háttérbe szorítva menni előre.

A gyerek átgondolt, profin összerakott pitchekben mutatták be projektjüket

A motivációs előadást követően a csapatok 3-3 perces rövid előadásban, ún. pitchben mutathatták be ötletüket a 3 tagú zsűrinek és a többi résztvevőnek. Minden előadás után a zsűri 5 percben feltehette kérdéseit az adott csapatnak.  A zsűri általában olyan tisztázó, ill. segítő jellegű kérdéseket tett fel a csapatoknak, amelyek segítik az ötletek további fejlesztését és sikeres megvalósítását. Gyakran hangzott el kérdés a konkurenciával, a potenciális ügyfelek elérését biztosító eszközökkel, valamint az árazással kapcsolatban.

Összességében elmondható, hogy a gyerekek nagyon felkészülten érkeztek az online döntőbe. Összeszedett, látványos, profi előadások keretében határozottan és bátran álltak ki a zsűri és a nézők elé.

A zsűri egyetértett abban, hogy a gyerekek felkészültségét és prezentációs készségét, sok már dolgozó fiatal vagy akár idősebb kolléga is megirigyelhetné. Értékelésükben elmondták, hogy a gyerekek a videós elődöntő óta is sokat fejlődtek, melyért külön köszönet illeti a StartITUp Győr csapatát, akik a felkészülésben segítették a gyerekeket.

A zsűri azt is kiemelte, hogy a befektetők általában nem ötletekbe, hanem emberekbe fektetnek: akkor támogatnak egy projektet, ha elhiszik, hogy az adott csapat sikerre tudja azt vinni. Emiatt – és az élet egyéb területein való sikerek elérése érdekében – fontos lenne megőrizni azt a lelkesedést és pozitív attitűdöt, amely a résztvevő gyerekekből az egész döntő során áradt.

A zsűri a sikeres csapatmunka elismeréseként a normál díjak mellett különdíjakat is kiosztott

Az online döntő első helyezettje a szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium „Sixth Sense” csapata lett, amely egy látássérülteknek szóló különleges tájékozódási eszköz ötletével pályázott.

Nyereményük:

  • üzletfejlesztési tanácsadás a StartITUp Győr szervezésében,
  • 100 ezer forint értékű projektfejlesztési támogatás, valamint
  • részvételi lehetőség a május végén megrendezésre kerülő 3 napos innovációs táborban.

A második helyezett a berettyóújfalui BSZC Arany János Gimnázium és Technikum „NightFall” csapata lett, akik fiataloknak szóló közösségi tér kialakítását tervezik a településükön.

A harmadik helyezett a szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium „Busztro” csapata, mely egy különleges, retró busz tervét mutatta be.

Mindkét csapata jutalma:

  • 100 ezer forint értékű projektfejlesztési támogatás, valamint
  • részvételi lehetőség a május végén megrendezésre kerülő 3 napos innovációs táborban.

A nyertes csapatok mellett különdíjban részesült a pécsi Kodály Zoltán Gimnázium „EduRoad” csapata, amely pályaválasztást, továbbtanulást segítő honlap terveit dolgozta ki, valamint a budapesti BMSZC Neumann János Informatikai Technikum „IMC (It’s My Company)” csapata, amely egy vállalkozókat marketingesekkel összekötő app ötletével állt elő. A különdíjnak köszönhetően ők szintén részt vehetnek a május végén megrendezésre kerülő 3 napos innovációs táborban.

A csörögi tanoda „Pörkölt” csapatának teljesítményét a zsűri szintén különdíjjal ismerte el, ők 100 ezer forintos projektfejlesztési támogatást kaptak a helyi közösségépítés és a Tanoda ismertségének növelését célzó közösségi projektjük megvalósítására.

Mindezek mellett az online döntőben résztvevő minden csapat oklevéllel is gazdagodott, illetve kapnak egy-egy szakértő mentort, aki március – május folyamán támogatja őket abban, hogy tovább tudják fejleszteni a projektjüket.

A zsűri tagjai ezen felül személyes segítséget, tanácsokat, közös ötletelést is felajánlottak néhány csapat részére.

Ezúton is köszönjük az önkéntes segítséget a zsűri tagjainak:

Dintsér Andrea a Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közössége (MVÜK) Női Vezetői Klubjának vezetője, a YourStory.hu integrált marketing- és kommunikációs ügynökség alapítója és vezetője, a United Way Magyaroszág kuratóriumi tagja. Startupokat is mentorál: a Design Terminál és a Tőkeportál mentor csapatában is aktív szerepet vállal.

Horváth Gergely a Generali Biztosító Zrt. Pénzügyi területért felelős vezérigazgató-helyettese, az igazgatóság tagja, a Generali a Biztonságért Alapítvány kuratóriumi tagja, aki az élet minden területén keresi a kihívásokat. 3 gyermek édesapja, kétszeres olimpikon. A szakmai életben több projekt kezdeményezője, illetve szakmai szponzora, a Generali alapítványa segítségével pedig számos segítő program patrónusa. Határozottan hisz a motiváció, a fejlesztés erejében és szükségességben, a fiatalok mentorálásában

Molnár Pál –  A nyugat-dunántúli régió egyik legnagyobb szoftverfejlesztő vállalata, Szintézis-Net Kft.  társtulajdonosa és innovációs igazgatója.Több, mint 4 éve foglalkozik ötlet menedzsmenttel, valamint a TicketNinja startup projekt vezetésével. Lelkesen támogat minden olyan kezdeményezést, mely az innováció körül mozog, ezért 2018-ban megalapította és a Start IT up Győr tagjaival elindította a nyugat-dunántúl legnagyobb ötletversenyét, az Ideathon-t, aminek az eredményeiből már több vállalkozást is megalapítottak.

Szívből gratulálunk a részt vevő csapatoknak!

Köszönjük a Generali a Biztonságért Alapítvány kiemelt támogatását valamint a Lenovo és a 3M támogatását.

További információkat InnoMate programunkról IDE KATTINTVA olvashatsz.