Önkéntes született

Regenyi Gabor_profilRegényi Gábor a MetLife Europe d.a.c. Magyarországi Fióktelepe hálózati igazgatója, a cég hazai értékesítési hálózatának menedzseléséért, összefogásáért és fejlesztésért felel.

Emellett a United Way Magyarország és a MetLife együttműködésében létrejött LifeChanger pénzügyi oktatási program önkéntes csapatának aktív tagjaként segíti az általános iskolás gyermekek pénzügyi kultúrájának és pénzgazdálkodási készségeinek fejlesztését.

Hogyan csöppentél bele a LifeChanger programba?

A kollégáim kerestek meg azzal, hogy nagyon örülnének, ha becsatlakoznék a programba és „nagykövetként” az élére állnék, képviselném az értékesítési hálózat felé. Szívügyem a pénzügyi tudatosság, ezért gondolkodás nélkül igent mondtam. Különösen boldog voltam, amikor megtudtam, hogy elsősorban hátrányos helyzetű gyerekekkel fogok foglalkozni.

Miért tartod fontosnak a pénzügyi tudatosság és kultúra oktatását?

A pénz egy olyan eszköz, ami akaratlanul is meghatározza az életünket és a mindennapjainkat. Elengedhetetlen hogy a gyerekeket megtanítsuk a pénzzel bánni, arra, hogy a pénzt meg kell keresni, gondozni és kezelni kell azért, hogy anyagi helyzetünk később, a felnőtt élet során is stabil maradjon. Magyarországon a pénzügyi ismeretek hiánya nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek körében is nagy probléma, ezért kell már egészen fiatal korban elkezdeni a pénzügyi tudatosság kialakítását.

A program országos volt, több helyszínen is ott voltál, mi motivált leginkább?

Egyrészt kötelességemnek érzem, hogy tudásommal visszaadjak valamit a társadalomnak, nagyon komolyan vettem a nagyköveti szerepemet. Másrészt nagyon sokat voltunk terepen, általános iskolákban, ahol közvetlenül találkozhattam a gyerekekkel és megfogott a különleges iskolai közeg. Bevallom, sokszor megható és egyben megrázó volt látni, hogy mennyi gyermek él szegénységben, rendkívül ingerhiányos környezetben ma Magyarországon és hogy az iskolákra milyen nagy felelősség hárul.

Volt olyan konkrét élményed, ami nagyon megérintett?

Megindító volt látni azt a sok, komoly hivatástudattal rendelkező pedagógust, akik a nehéz körülmények ellenére is rengeteg energiát fektetnek az oktatásba. Az ő lelkesedésük és kitartásuk gyakorlatilag esélyt ad azoknak a gyerekeknek, akik hátrányos közegből indulnak.

Egy személyes jellegű kedves élményem pedig az egyik osztályhoz fűződik, ahol játékos foglalkozást tartottam. A játék során a gyerekeknek úgy kellett gazdálkodniuk a pénzzel, hogy meg is tudjanak takarítani és a játék végén azt mondták: „a maradék pénzből pedig megvásárolnánk téged Gábor bácsi!”

Mit adott neked a LifeChanger önkéntesség és mit viszel el magaddal ebből a programból?

A program önkénteseként éreztem rá először arra, hogy én is aktívan tehetek másokért.  Annyira inspirált, hogy a cégen belül azóta már más önkéntes programba is jelentkeztem és aktívan keresem a további önkéntes lehetőségeket. Évek óta támogatok alapítványokat, elsősorban pénzadománnyal, de a LifeChanger program döbbentett rá arra, hogy önkéntesként időt adni, az egy még magasabb szintje az adományozásnak.

Mit üzennél azoknak, akik még nem önkénteskedtek?

Az önkénteskedés egy rendkívüli érzés, nincsenek önös érdekek és érdekkapcsolatok. Kitárod a lelkedet és kiadsz valami teljesen önzetlent magadból. Már a pillanatnyi öröm, amikor megéled ezt az érzést, az is rendkívüli.
Nem kell mindig óriási dolgokra gondolni. Lehet, hogy az az önkéntes segítség, amit mi apróságnak tartunk, másnak nagyon sokat jelent, úgyhogy én mindenkit önkénteskedésre biztatok.