Lezárult a jelentkezés az #Együtt Ukrajnáért pályázatunkra

Nem várt mértékű érdeklődés mellett eddig 19 sikeres pályázó nyert támogatást a Magyarországon élő menekült családok megsegítésére.

A United Way Magyarország május 12-én Együtt Ukrajnáért címmel pályázati felhívást tett közzé, amelyben a humanitárius katasztrófa enyhítését célozták meg. Olyan projekteket kerestünk, amelyek az ukrajnai háború elől hazánkba menekültek élhető körülményeinek megteremtésére, fenntartására, családok, gyerekek, fiatalok jóllétére, integrálására irányulnak.

A 2022. február 24-én kirobbant ukrajnai konfliktus egyre növekvő humanitárius katasztrófát eredményez. A kezdetektől számos civil szervezet állt az ügy mellé és próbált megoldást találni a menekültek mindennapi szükségleteire, a mentális és fizikai egészségük megőrzésére. A United Way Magyarország is a segítő civil szervezetek egyike, már a kezdetekkor adományokkal és a terepen tevékenykedő civil szervezetek anyagi támogatásával segítette a menekültek ellátását.

A mostani pályázat keretében olyan projekteket is támogatunk, amelyek menekült gyerekek és fiatalok oktatáshoz való hozzáférését és oktatásban való részvételének elősegítését, a családok önálló életfenntartását célozzák, illetve a megfelelő egészségügyi ellátásához való hozzáférést és betegségmegelőzést tűzték ki célul.

A pályázat során 2 millió és 20 millió Forint közötti összegre pályázhatott minden Magyarország területén bejegyzett ténylegesen működő civil szervezet (egyesület, alapítvány, szociális szövetkezet), beleértve az iskolai alapítványokat is. Az elnyert támogatásokat 2023 január 31-éig van lehetőségük felhasználni.

A pályázatok megvalósulását a United Way Magyarország folyamatosan nyomon követi.

A pályázatok egy része a menekült családok hétköznapi alapellátását, szállást, étkezést, ügyintézést és egészségügyi ellátást biztosít szociális munkások és egyéb támogató szakemberek bevonásával. A pályázó egyesületek, alapítványok jó része eddig vagy önerőből, vagy egyéni adományokból finanszírozta a tevékenységet, de az idő előrehaladtával ezek a források lényegesen leapadtak. Egy másik nagy csoport a gyermekek nyári foglalkoztatására és iskolai felkészítésére koncentrál: részképességfejlesztésre, élmény alapú foglalkozásokra, illetve nyári táboroztatásra pályáztak a szervezetek. Gyakori elem a mentálhigiénés szakember vagy pszichológus alkalmazása a családok lelki terheinek csökkentése, és a traumafeldolgozás érdekében.

Kiemelt szempont volt a komplex megközelítés, így olyan projekt is nyert támogatást, amely során a megvalósítók átfogó képet kívánnak kapni az ukrajnai menekült gyermekek különböző csoportjainak helyzetéről, igényeiről, ellátásáról. Ezt követően tervezik a tág értelemben vett oktatási szereplőket összekapcsolni tudásmegosztó közösségekben és így a gyerekek sokkal célozottabb fejlesztésekben
vehetnének majd részt.

Az összességében odaítélt több, mint 138 millió forint tehát Magyarország legkülönbözőbb pontjain, hol kisebb csoportok (3-4 család) hol nagyobb közösségek (60-100 fő) integrációját, fejlesztését segíti és hosszabb távon, de legalábbis az elkövetkezendő néhány hónap során egy biztosabb, nyugodtabb környezetet tudnak biztosítani a befogadott családok, gyermekek számára.

A június 30-ig beérkezett további pályázatok értékelése jelenleg is zajlik, eredményhirdetés július 15-én lesz.

Az eddig támogatott szervezetek:

A Mi Patronánk Iskolai Alapítvány
Artemisszó Alapítvány
Bálint Zsidó Közösségi Ház Alapítvány
Belvárosi Tanoda Alapítvány
Burattino Szociális és Kulturális Egyesület
CIVIL Kollégium Alapítvány
Hámori Waldorf Egyesület
JEL Alapítvány
Központi Sport és Ifjúsági Egyesület (KSI SE)
Laurus Alapítvány
Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete
Működők Egyesület
Next Step Magyarország Egyesület
Oltalom Karitatív Egyesület
Rejtett Kincsek Down Egyesület
SÁTOR Egyesület
Segítő Összefogás a Jövőért Alapítvány
Szegedi Görögkatolikus Egyházközségért Alapítvány
VÁRDA Hagyományőrző Kulturális Egyesület