Középiskolás Innovációs Műhely a nyári szünetben!

Foglalkoztat a pályaválasztás, de még nem döntötted el, merre tovább? Van egy jó ötleted, amit szeretnél megvalósítani társaiddal?

Jó lenne bepillantani egy nagyvállalat működésébe, mindennapjaiba, hogy a sok elméleti tudás mellett gyakorlatit is szerezz? Akkor ITT a helyed! A United Way Magyarország “Vedd a Kezedbe a Jövő(de)t!” 4 napos Innovációs Műhelyében amit budapesti helyszínen szervezünk 2019. augusztus 21. és 24. (szerda-szombat) között.

Mi vár rád?

Négy izgalmas nap, amikor csapattársaiddal együtt belekóstolhattok mind a vállalkozói, mind a nagyvállalati világba! Mentorok, startupperek segítségével az ötlettől akár egy saját vállalkozás megalapozásáig is eljuthattok.  Lesz design thinking, csapatmunka, pitch-prezentácó és inspiráló közösség.

Mibe kerül ez neked?

Az Innovációs Műhelyen a részvétel ingyenes, a szállást, az utazást és napi minimum egy étkezést a United Way Magyarország biztosítja minden résztvevő (diákok és tanárok) számára.

Kik jelentkezhetnek?

Jelenlegi 9., 10. és 11.-esek jelentkezését várjuk, 3-5 fős csapatokban, az ország bármely részéről.  A csapattagoknak nem szükséges egy osztályba járniuk, viszont egy csapaton belül csak ugyanabba az iskolába járó diákok lehetnek. Egy iskolából több csapat is jelentkezhet.

A csapatok csak tanári kísérettel vehetnek részt a táborban.  A kísérőtanár vállalja, hogy ajánlást ír a csapatnak, együtt utazik és végig kíséri a csapatot az Innovációs Műhely teljes ideje alatt, támogatja munkájukat. Ha egy iskolából több csapat is részt vesz, mindegyik csapatot egy – egy kísérőtanárnak kell kísérnie.  Inspirációként és szakmai eszköztáruk bővítéséhez a kísérő tanároknak külön szakmai élményt és innovációs csapatmunkát is tervezünk, többek között a design-thinking módszertanával.

Diákként mit kell tenned a jelentkezéshez?

Töltsd ki:
a személyre szóló jelentkezési lapot (a csapat minden tagjának ki kell töltenie)

– csapattársaiddal készítsétek el a kreatív feladatot, amelyről további információkat és segítséget lentebb olvashatsz és
– vonjátok be az egyik tanárotokat, aki ajánlást ad és elkísér majd benneteket a táborba!

A jelentkezési határidőt meghosszabbítottuk:
 a jelentkezéseket 2019. június 12-ig a veronika.csertoi@unitedway.hu email címre várjuk.

Pedagógusként mit kell tenned ahhoz, hogy elkísérd a csapatot?

Töltsd ki pedagógus jelentkezés lapot és a küldd el az ajánlást  2019. június 12-ig a veronika.csertoi@unitedway.hu email címre.
Az ajánlásról:
– Kérjük, hogy a fél, maximum egy oldalas ajánlást olyan pedagógus írja, aki valóban ismeri, tanítja vagy tanította a jelentkező diákokat.
– Kérjük, hogy az ajánlásban térjen ki arra, hogy miért tartja jónak a csapatot, mik a csapat és a diákok erősségei!

A kiválasztás menete:

A beérkező pályázatokat a feladatokkal együtt egy független értékelőbizottság fogja kiértékelni. Az eredményről a jelentkezőket legkésőbb 2019. június 30-ig kiértesítjük. Az Innovációs Műhelyben résztvevő diákok létszáma maximum 25 fő. A nyertes csapatoknak legkésőbb július közepén további információt küldünk a programról.

A nyertesek kiválasztását a következő szempontok alapján végezzük:

  • jelentkezési lapok hiánytalan kitöltése
  • bemutatkozás, motiváció
  • tanári ajánlás
  • az ötlet megalapozottsága
  • mini-piackutatás kidolgozottsága
  • célcsoport(ok) meghatározása

Ne hagyd ki a nyár leginnovatívabb élményét!

Az Innovációs Műhely a „Vedd a kezedbe a jövődet program” része, a programból ízelítő videót itt találsz:

Az Innovációs Műhelyben való részvételhez kérjük ismerjétek meg a következő dokumentumokat:

A KREATÍV FELADAT

Társaiddal közösen keressetek egy problémát, ami közel áll hozzátok, foglalkoztat titeket és próbáljatok meg rá megoldást/okat, vagyis egy ÖTLETET találni! (Így születnek a startupok is) Ehhez olvassátok el a linkre kattintva a SmartMart e-tananyag II. Vállalkozásindítás, Üzleti terv fejezet 5. Ötlet című leckéjét! Ha meg van az ötlet, végezzetek egy mini-piackutatást és nézzétek meg, hogy vannak-e versenytársak a piacon! Ha találtok, az azt jelenti, hogy piacképes az ötlet. Ha nem találtok, akkor se ijedjetek meg, lehetséges, hogy még senki nem állt elő az ötlettel és innovátorok vagytok! A piackutatáshoz olvassátok el a linkre kattintva a SmartMart e-tananyag III. Marketing és Üzleti Kommunikáció rész alatti 9. A célcsoport meghatározása, piackutatás leckét.

Támpontok a feladat megoldásához

  1. ÖTLET (Maximum 1 A4-es oldal)

Ha meg van az ötlet, az alábbi kérdések segítségével, írjátok le hogyan jutottatok el pont ehhez az ötlethez. Próbáljatok meg minél konkrétabb problémákat felvetni, lehetőleg olyanokat, melyek titeket is foglalkoztatnak, de akár másokat is érinthetnek. Probléma alatt gondolhattok nagyon sokakat érintő problémára, mint például a környezetszennyezésre, de olyanra is, mely nem mindenkit érint, mint például a fülhallgató összegubancolódása. Nincs jó vagy rossz ötlet, mindent annak tekintünk, ami zavar vagy érdekel.

Mi az alap probléma, miért tartjátok fontosnak?

Milyen következményei vannak ennek a problémának?

Miért fontos, hogy megoldást(ok)at találjunk erre a problémára?

Milyen ötletetek van a megoldásra és miért gondoljátok megvalósíthatónak azt?

Példa egy konkrét problémára, melyből több konkrét ötlet is születhet:

A nyugdíj után sokaknak szükségük van olyan tevékenységre, ami leköti őket, és társaságban is lehetnek.

Példa nem konkrét problémára, melyből nehezen születhet konkrét ötlet:

Az emberek egyre magányosabbak, és ez különösen veszélyes lehet az idősebb generáció számára.

  1. PIACKUTATÁS (Maximum 1 A4-es oldal)

Nézzétek meg, hogy vannak- e megoldások, hasonló ötletek a problémára, amit ti is szeretnétek megoldani. Írjátok le, hogy hol és hogyan keresgéltetek és milyen hasonló, vagy más megoldásokat találtatok.

Mit gondoltok, ki, vagy kik vennék meg a megoldást, ötletet, amit kitaláltatok? Ki(k) az elsődleges célcsoport(ok) és miért?

Ha kérdésetek van akár a feladattal, akár a pályázattal kapcsolatban, kérdezzétek bátran Csertői Veronikát a veronika.csertoi@unitedway.hu e-mail címen.

A Vedd kezedbe a jövő(de)t! program a Citi Foundation jóvoltából a United Way Worldwide támogatásával valósulnak meg.

Az Innovációs Műhely diákprogramjának szakmai tartalmáért és megvalósításáért felelős együttműködő partnere az Invendor Innovation Academy.