Hátrányos helyzetű pályakezdő fiatalokat segít a McDonald’s és a United Way Magyarország

A Nyújtsd a Kezed Alapítvány és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság projektjei nyertek a pályázaton Kisvárdán.

A megváltozott munkaképességűek munkaerőpiaci belépését és a hátrányos helyzetű fiatalok számítástechnikai ismereteinek fejlesztését támogatja civil együttműködéseken keresztül „A McDonald’s a pályakezdő fiatalok foglalkoztatásáért” program. Az étteremlánc a United Way Magyarországgal közösen tavasszal hirdetett pályázatot helyi civil szervezetek számára. A két nyertes pályázó programjai azonnal meg is kezdődhetnek.

A hazai McDonald’s számára kiemelten fontos, hogy azokban a közösségekben, amelyekben működik, ne csak szolgáltatásaival, termékeivel legyen jelen egy település életében, hanem a helyi közösség tagjaként, annak támogatójaként is aktív szerepet tudjon vállalni. Ennek jegyében a United Way Magyarországgal, mint szakmai partnerrel együttműködésben tavaly meghirdették „A McDonald’s a pályakezdő fiatalok foglalkoztatásáért” programot.

„A hazai McDonald’s, Magyarország egyik legnagyobb pályakezdőket és diákokat foglalkoztató rendszere. Kiemelten fontosnak tartjuk ezen célcsoport képzését, támogatását, hiszen többek között általuk látjuk biztosítva a fenntarthatóbb jövőt. Nemcsak saját dolgozóink képzésére, fejlesztésére fektetünk nagy hangsúlyt, hanem célunk, hogy az együttműködés keretein belül szélesíthessük ezt a kört, és saját vállalatunkon túlmutatva, a következő években olyan készségek fejlesztését is támogassuk országosan, amelyek segíthetik a hátrányos helyzetű fiatalok munkaerőpiacra lépését, javíthatják elhelyezkedési esélyeiket, vagy akár támogathatják saját vállalkozásuk elindítását.” – mondta Égi Zsolt, a hazai McDonald’s éttermeket üzemeltető Progress Étteremhálózat Kft. ügyvezető igazgatója.

A program első helyszíne még 2021-ben Ózd és környéke volt, ahol az ózdi Kerisek Alapítvány, az Ózdi Ifjúságért Alapítvány és az ÓMI Zenés Színház együttműködésében létrejött „Készségfejlesztési Oktatócsomag mindennapjainkhoz” című program, illetve a Sorsod Borsod Alapítvány és az Uccu Alapítvány közös projektje, „A pályakezdő fiatalok mentorprogramja Ózdon” valósulhatott meg.

A következő állomás pedig Kisvárda, ahol még áprilisban hirdettek pályázatot a helyi és környékbeli civil szervezetek számára. A cél az volt, hogy egy civil összefogásnak köszönhetően, helyi igényekre szabva, ám a fiatalok munkaerőpiaci belépését támogatva szülessenek pályázatok. A beérkezett anyagokat egy szakmai zsűri értékelte, amelyben a hazai McDonald’s és a United Way képviselői mellett Dudás István, kisvárdai önkormányzati képviselő, az ózdi program egyik sikeres pályázójaként Gyurgyák Tamás, a Sorsod Borsod alapítvány kuratóriumi elnöke, valamint Galambos Katalin, fogyatékosügyi szakértő is részt vett.

A nyertes pályázatok: a Nyújtsd a Kezed Alapítvány „Habilitáció a munkába állás részeként” elnevezésű projektje, amely a Ne Maradj Le Alapítvány és a Fészeklakók Kisvárda Egyesülettel együttműködve valósul meg, valamint a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság által nevezett „Fiatalok segítése az ECDL/ICDL nemzetközi digitális kompetencia minősítés megszerzésében” elnevezésű kezdeményezés, amely a Kisvárdai Tankerületi Központtal közös együttműködés.

„A fogyatékkal élők helyzete társadalmunkban nem egyszerű. Tapasztaljuk, hogy életterük szűkebb, mint egészséges társaiké. Előfordul, hogy az iskolából szociális intézményekbe kerülnek, elfogynak a lehetőségeik, így egyre kevesebb terük marad a tapasztalatszerzésre. Szociális hálójuk gyakran csekély, így sokszor nem tudják gyakorolni azokat a kompetenciákat, amelyek később a felnőtt, munkával járó világban elengedhetetlenek” – mondta Szilágyi Imréné a Nyújtsd a kezed alapítvány kuratóriumának elnöke. „Azzal, hogy a pályázat meg tud valósulni, önbizalmat, célt és hitet adhatunk azoknak a fiataloknak, akik ezek nélkül biztosan nem tennék meg az első lépéseket.”

A győztes pályázat elsősorban az önismeret elősegítésével, a szociális és mozgásszervi készségek és kompetenciák fejlesztésével kívánja elérni a fogyatékkal élő fiatalok felzárkóztatását. A cél, hogy a projekt végén a résztvevők védett körülmények között képesek legyenek önállóan dolgozni, és a munkával járó fizikális és mentális terhelést megfelelő módon tudják kezelni.

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság projektje a 13-20 év közötti, hátrányos helyzetű fiatalok részére indul el. A számítógépes és online alapismeretek, a szövegszerkesztés és az IT- biztonság területén szerzett tapasztalatok után, a vizsgát tevők hivatalos ECDL/ICDL bizonyítványt kapnak majd.

Dr. Beck György a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság elnöke elmondta: „20-25 helyi,
hátrányoshelyzetű fiatal digitális kompetenciáinak fejlesztését tűztük ki célul. Szeretnénk, ha a fiatalok a megszerzett tudást egy nemzetközileg elismert ECDL/ICDL bizonyítvány megszerzésével tennék teljessé. A projektben olyan fiatalok juthatnak a munkaerőpiacon hasznos, digitális ismeretekhez, akiknek eddig erre nem volt lehetősége. Boldogok vagyunk, hogy a program megvalósításához megnyertük a hazai McDonald’s és a United Way Alapítvány támogatását.”

„A pályakezdő fiatalok jelentős része sajnos nem rendelkezik olyan alapkészségekkel és kompetenciákkal, amelyek javíthatnák az elhelyezkedési esélyeiket. Ez egy olyan komplex probléma, melynek megoldásához együttműködésre van szükség többek között az oktatás, a civil szféra, a munkaügyi szervek és a munkaadók között. Csakis a közösségek erejével lehet sikereket elérni. Ezért már a pályázat kiírásakor fontos szempont volt a közösségépítés. A közös ügyeket és problémákat, helyi szinten közösen lehet a leghatékonyabban megoldani. A programok hosszútávú fenntarthatósága szempontjából is kiemelkedő fontosságú a helyi elköteleződés, így a sikeres pályázatoknál több civil szervezet együttműködésére volt szükség. Így, az ózdi sikeres példát követve, most Kisvárdán is olyan kezdeményezések születtek, amelyek együttműködésben is jó példát mutatnak, és sokat tehetnek a helyi fiatalokért” – mondta Adriány Kincső, a United Way Magyarország ügyvezető igazgatója.

A győztes pályázatok megvalósítása már júliusban elindul. A programokhoz és képzésekhez a fiatalok toborzása hamarosan megkezdődik.