Csillagház, a csodák háza

A General Electric és a Corning dolgozóinak összefogásának köszönhetően támogatjuk a Csillagház Alapítványt, amely halmozottan fogyatékos, mozgáskorlátozott gyermekek korszerű és szakszerű iskolai és iskolán kívüli fejlesztésének, nevelésének, gondozásának segítésével foglalkozik.

Módszereik részeként terápiás foglalkozásokkal járulnak hozzá a gyermekek érzelmi és szociális életének gazdagításához, illetve az önállóságra, önellátásra nevelésükhöz.

Hogyan segít Álom és Fülöp kutyus?

A halmozott fogyatékosságot okozó sérülés többnyire nem csak a központi idegrendszer mozgásért felelős területeit érinti, hanem a beszédszervek működését és a kognitív funkciókat is, amelyek korlátozzák az új információk felvételét. A nevelés-oktatás hatékonyságát jelentősen növeli a kutya asszisztálása a tanítási órákon, az intézménnyel évek óta együttműködő Kutyával az Emberért Alapítványnak és saját terápiás kutyának köszönhetően.

A gyerekek örömmel vesznek részt a foglalkozásokon, boldogan várják a találkozást a kutyusokkal. A terápiás ebek segítségével a gyermekek érdeklődése nő, kommunikációja bővül, érzelmeiket erőteljesebben fejezik ki (kacagás, jókedv); mozgásfejlesztésük jóval hatékonyabb és jobban taníthatók a mindennapi szituációk (pl. vásárlás, közlekedés)

Tapasztalatszerzés a táborokban

A 2018-19-es tanévben három osztály is tapasztalatokat szerezhetett az erdei iskolában, ami súlyos mozgáskorlátozottságukból adódóan nemcsak életre szóló élményt nyújtott, hanem közvetlen tapasztalatszerzésre is adott lehetőséget.

Külön örömet jelentett, hogy egészséges gyerekcsoportokkal tudtak együtt játszani, tanulni – ezáltal a pár napos együttlétnek csoportkohéziós, szocializációs és integrációs szerepe is volt.  A nyári táborban pedig többek között speciális lovasprogrammal lepték meg a gyermekeket.

Kulturális programok

Az immáron hagyományokon alapuló „Ki mit tud” versenyben a tanulók megmutathatják képességeiket, jobban megismerhetik egymást produkcióikon keresztül. A szülők és más vendégek előtti szereplés sikerélménye pedig segíti énképüket és önbizalmuk fejlődését. 2019-ben a Békásmegyeri Közösségi Ház adott otthont a rendezvény színvonalas lebonyolításához.

A „retró” gyereknapon szórakoztató programokat szervezett a Csillagház a gyerekeknek, ezt követte az öregdiákok találkozója, illetve év végén a végzősök ballagását is támogatta a szervezet.

A különböző táborokon és kulturális programokon kívül a halmozottan fogyatékos gyermekekért elköteleződött munkatársak különböző speciális képzéseken vehettek részt illetve a mindennapos fejlesztéshez szükséges speciális eszközök megvásárlása is megvalósulhatott.