Hogyan segítsünk jól?

A United Way és a Sulinyugi “Nyugi First Aid” akciója az ukrán menekülteket támogató önkéntesekért és a gyerekekért.

Az elmúlt hetekben mi is, ahogyan a legtöbb nonprofit szervezet, azon fáradoztunk, hogy a lehető leghatékonyabban nyújtsunk segítséget az Ukrajnában dúló háború elől menekülőknek.

A Sulinyugival együttműködve akciót indítottunk, melynek keretében egyrészt a menekülteket segítő önkénteseket támogatjuk, másrészt néhány sulinyugis anyag adaptálásával szeretnénk a gyerekeket megtanítani arra, hogyan nyugtassák meg önmagukat.

Jó látni, hogy a bajban milyen sokan segítenek. Azt is tudjuk azonban, hogy akár két hét alatt is ki lehet égni, ha valaki nagy lelkesedéssel vág bele, de nem ügyel a saját határaira. És az is látszik, hogy sajnos a helyzet el fog húzódni – segítségre pedig később is nagy szükség lesz. A Sulinyugi videósorozatában ezért egyrészt arról lesz szó, mire érdemes felkészülnie egy önkéntesnek, milyen hatások érik, és miért fontos a reális felelősségvállalás. Konkrét nyugitippeket, bevált feszültségoldó technikákat is megosztunk, hiszen segíteni leginkább úgy lehet, ha megőrizzük a saját nyugalmi pontunkat.

A videósorozat másik részében pedig a gyerekek stresszkezelésének alapjairól számolunk be, illetve bemutatjuk azokat a foglalkoztató lapokat, amiken egy nyugi mese segítségével taníthatunk feszültségoldó módszereket a kicsiknek. Ezt most több nyelven is elérhetővé teszünk akár otthoni, akár csoportos használatra. Ez a foglalkoztató nem krízishelyzetre való, hanem a feszültség elengedésében segít, és a mesébe szőtt gyakorlatokat a Sulinyugi munkatársai úgy válogatták össze, hogy egy felnőtt segítségével, de szakember bevonása nélkül is elvégezhetőek legyenek.

A videókat minden önkéntesnek ajánljuk, ha szeretnének felkészülni arra, hogy jól segítsenek.

Te is segítenél? Itt néhány kattintással megteheted: Segélyalap a menekültek támogatására

A sorozat első két videója már elérhető:

 1. Segíts jól, kiégés nélkül – Reális felelősségvállalás

Mire érdemes felkészülnie egy önkéntesnek, milyen hatások érik, és miért fontos a reális felelősségvállalás? Konkrét nyugitippek, bevált feszültségoldó technikák azoknak, akik jól szeretnének segíteni.

2. Maradj nyugodt! – Stresszkezelő tippek önkénteseknek

Hogyan lehet a saját feszültségünket levezetni? A videóban sorra vesszük, milyen tünetei lehetnek a stressznek, és beszélünk a hozzáállás szerepéről. Megismerhettek konkrét önkéntes példákat, kipróbálunk néhány feszültséglevezetési módszert, és a mindennapi feltöltődésről is szó esik.