5 millió forint a fiatalok pálykezdésének támogatására és közösségépítő akciókra

Pályázati forrást nyertek a békéscsabai civilek, amelyet a helyi fiatalok pályaválasztásának és pályakezdésének elősegítésére, valamint közösségépítő kezdeményezéseik megvalósítására fordíthatnak.

A hatodik alkalommal meghirdetett Budapest Bank Békéscsabáért Program jóvoltából ezúttal 48 pályázó közül 17 civil szervezet nyert 100 és 500 ezer forint közötti összeget.

A program lebonyolításában a Budapest Bank szakmai partnere a United Way Magyarország. A Budapest Bank és Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviselői ünnepélyes keretek között adták át az adományokról szóló okleveleket a díjazott szervezeteknek.

A Budapest Bank 2013 őszén indította a Budapest Bank Békéscsabáért Programot, amelyre a város és közvetlen környezetének fejlődését szolgáló kezdeményezésekkel pályázhatnak a nonprofit szervezetek. A program immár hatodik fordulójára rekordmennyiségű pályázat érkezett, amelyek elsősorban a közösségépítést szolgáló programokra – például kulturális, sport- és hagyományőrző rendezvényekre –, valamint a munka világára való sikeres felkészülést segítő projektekhez igényeltek támogatást. A Budapest Bank és Békéscsaba Önkormányzata közösen biztosította az 5 millió forintos pályázati forrást, amelyből 3,5 millió forintot a bank, 1,5 millió forintot pedig a város bocsátott rendelkezésre.

Pályaválasztás és pályakezdés kategóriában 4 szervezet nyert el összesen 950.000 forintot. A díjazott programok a változó munkaerő-piaci környezethez és a pályakezdők sajátos igényeihez igazodva támogatják a fiatalok első szárnybontogatását, például próbamunka-lehetőséggel, önismereti és pályaismereti foglalkozásokkal, újszerű tréningekkel, vagy épp játékos formában.

A közösségépítést szolgáló pályázatok a helyi közösségek széles körét ölelik fel: a 13 nyertes szervezet 4.050.000 forint támogatásból többek között a civil szervezeteket mozgósító rendezvényt, iskolások hétpróbáját és három város kerékpártúrát, szelfi-rekordkísérletet és közösségi kemenceépítést, irodalmi esteket és a társadalmi elfogadást célzó kezdeményezést, valamint sok színes hagyományőrző programot valósíthat meg.

„A békéscsabai Bankműveleti Központ mintegy 750 kollégát foglalkoztat, többségük a térség középiskoláiból és felsőoktatási intézményeiből kilépve kezdi meg nálunk pályafutását. Ezért is fontos számunkra, hogy minden lehetséges eszközzel támogassuk a helyi fiatalokat. Pályázati kiírásunk is ezt a célt szolgálta, éppúgy, mint a Szent István Egyetemen szeptemberben induló duális képzés” – mondta el Lasetzky Frigyes, a Budapest Bank operáció és minőség vezetője az ünnepélyes díjátadón. Hozzátette, „Békéscsaba immár tíz éve ad otthont a központnak. Örülök, hogy a mostani kiírásunkkal is támogatni tudtuk a helyi közösségeket, és a nyertes pályázatok jóvoltából értékes közösségépítő kezdeményezések fognak megvalósulni a városban.”

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere kiemelte a városban végbemenő pozitív irányú változásokat. „Békéscsabán nagyszabású fejlesztések vannak folyamatban, amelyek nem csak lakosaink életkörülményeire lesznek hatással, hanem az itt működő vállalatok, munkáltatók számára is számos előnyt jelentenek. A helyi fiatalok képzési és munkaerő-piaci lehetőségei egyaránt javulnak, és nagy öröm a városvezetés számára, hogy olyan programok is segítik őket a pályaorientációban és az álláskeresésben, mint a mai napon díjazott civil kezdeményezések. A közösségépítést célzó pályázati kategóriára jelentkező szervezeteknek pedig ezúton is szeretném megköszönni, hogy szívükön viselik, és a fiatal generációk számára megőrzik városunk nagymúltú hagyományait, és gondoskodnak a helyi közösségek összetartásáról” – mondta el a polgármester.

A pályázat bírálóbizottságának társelnökei Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere, valamint Lasetzky Frigyes, a Budapest Bank operáció és minőség vezetője voltak. A bizottság munkájában további tagokként Nánási János, a Békés Megyei Hírlap kiadóvezetője és főszerkesztője, Adriány Kincső, az Erőforrás Alapítvány United Way Magyarország ügyvezető igazgatója, illetve Cs. Tóth Marianna, a Budapest Bank kommunikációs vezetője vettek részt.

A 2013-ban indult Budapest Bank Békéscsabáért Program eddigi hat pályázati ciklusára 260 pályázat érkezett, ennek keretében 73 nyertes civil szervezet részesült 100 és 500 ezer forint közötti vissza nem térítendő támogatásban, összesen 31 millió forint összegben.